על המשמעות
הצטרפו לקבוצת הטלגרם שלנו https://t.me/alhamashmaut —
הפודקאסט עוסק ברעיונות ובהוגים שמעצבים את פני החברה.
💰https://bit.ly/3O32cok💰💰 לביצוע מנוי
בפרקים השונים אנחנו בוחנים את ההיקף הראוי של חירות הפרט, אחריות אישית ומעורבות אזרחית.
--- ---הפודקאסט עוסק בנושאים רבים שעל סדר היום הישראלי בניהם: המסורת היהודית בחיים המודרניים, היהודים ושמרנות ליברלית, עתיד המשפחה המודרנית, עתיד מדינת הרווחה, ביטחון, לאומיות, מסורת וחופש, דת ומדינה, משבר אירופה המודרנית, הקפיטליזם הדמוקרטי, משילות, משפט ודמוקרטיה, אקטיביזם שיפוטי, המזרח התיכון, תרבות האיסלאם ועוד
רשימת ההמלצות שנאמרו במהלך הפרקים - קריאה סרטים פודקאסטים וכו'https://docs.google.com/document/d/1mOoUK69TwMq1n7moVJP5BASgwuNq6xwBFXy3KQmQSn4/edit?usp=drivesdkמוזיקת הפתיח באדיבות - yairhochner@gmail.com יאיר הוכנר
על המשמעות
#495 פרופ' אהוד מנור - סדרה היסטורית - מדינת ישראל השנים הראשונות עליה וכור היתוך - פרק שביעי 7/7
להקמת המדינה נועד בעיני מקימיה וכל מי שהזדהה עמה וישב באופוזיציה - מנחם בגין למשל - תפקיד מרכזי אחד - קליטת עליה.
מיד לאחר המלחמה אמר בן-גוריון שאולי אפשר לברך על המוגמר מבחינה צבאית, אך שכל עוד רק 10% מהעם היהודי יושב על רק 10% משטחי ארץ ישראל, אי אפשר לדבר ברצינות על מדינה ראויה לשמה.
במלים אחרות, את מה שאיפשר את הקמת המדינה - עלייה והתיישבות - יש להמשיך לעשות ביתר שאת. ואמנם, בשלוש השנים הראשונות למדינה יותר מהוכפלה אוכלוסייתה, תופעה היסטורית ללא אח ורע בתולדות העמים מאז ומעולם. באותן שלוש שנים הובילה ממשלת מפא"י הקמתם של כ-350 ישובים חדשים, בדיוק אותו מספר ישובים שהצליחו הציונים לבנות ב-70 השנה שקדמו להכרזת המדינה.
במלים אחרות, אי אפשר להגזים בכוחה של מדינה, גם כשהיא קטנה ומוקפת אויבים, גם כשהיא ענייה מדינית, צבאית, ארגונית וכלכלית, להניע תהליכים דרמטיים. למרבה הצער, הנטייה האנושית שרק מוכפלת במקרה היהודי, עם הספר שכולם בו יודעים הכל, בוודאי טוב יותר מהמנהיגים שנבחרו, שמה את הדגש על השלילי, על הטעויות, על התקלות, ואין ספק שבתהליך בו למשל רק בשנה אחת - 1949 - כשהמלחמה רשמית עוד לא תמה, כשהישראלים החדשים מתאבלים על 6000 הרוגיהם, אחוז אחד מהאוכלוסיה ערב הקמת המדינה, קלטה המדינה הזו 240 אלף עולים, נעשו טעויות.
אבל מכאן ועד להפוך את הטעויות למדיניות רשע מכוונת, כפי שטוענים תובעי עלבונם כביכול של 'ילדי תימן החטופים' (כביכול, והרי מדובר בפייק-היסטוריה!), המרחק רב, או אמור להיות רב. פרק זה מצביע בין השאר על ההבדלים התרבותיים והחברתיים הגדולים שהיו לא "רק" בין 'אשכנזים ומזרחיים' (שהנטייה להציגם כאילו מדובר במקשה אחת מגוחכת עוד יותר משהיא חסרת שחר), אלא בין יהודים שעלו מאותה ארץ.
שהרי דבר אחד הוא יהודי שעבד באדמיניסטרציה הבריטית בבגדד, דבר אחר הוא 'יהודי עיראקי' בכותרתו שהגיע למעשה מהחבל ההררי שבכורדיסטאן. כך לגבי הבדלים חשובים בין יהודי שגדל בצנעא, לעמיתו 'התימני' שהוא כבר דור רביעי או חמישי ליהודי עדן, וכך גם לגבי הבדלים דרמטיים בין יהודי מקרקוב ליהודי מורשה, וכן הלאה.
התעלמות מהרקע החברתי והתרבותי של האנשים שבנו את הארץ הזו בשנות החמישים והששים, לא תורם לא להבנת המציאות בתקופת היסוד של מדינת ישראל, וגם לא מוסיף לנו - אלו שנהנים מפרי עמלם של הראשונים - כבוד. יש לקוות שמי שיאזין לפרק הזה לא בהתאם לפוזיציה ממנה הגיע, אלא בראש פתוח מתוך כוונה ללמוד משהו שאולי לא ידע, יביט על התקופה המדהימה הזו בהתפעלות ובהערכה לכל מי שחי בה, ולא בעוינות, בוז ושנאה".
00:00-05:00 - מבוא: חשיבות עלייה בהקמת המדינה
05:00-10:00 - תפיסת עולים חדשים והתיישבות במדינה
10:00-15:00 - תהליכים דרמטיים במדינה צעירה
15:00-20:00 - תרומת הציונות להתיישבות וקליטה
20:00-25:00 - טעויות והתמודדות בתהליך הקליטה
25:00-30:00 - פייק היסטוריה והטעיות בהיסטוריה הישראלית
30:00-35:00 - הבדלים תרבותיים וחברתיים בישראל המוקדמת
35:00-40:00 - רקע חברתי של עולים ממדינות שונות
40:00-45:00 - השפעת הרקע החברתי על בניית המדינה
45:00-50:00 - ערכים ומורשת מהעלייה הראשונה לישראל
50:00-55:00 - התעלמות מההיסטוריה ומשמעותה לדור הנוכחי
55:00-60:00 - סיכום: התפעלות מההיסטוריה ולקחים לעתיד
👈🏼פרסמו אצלנו - פנו לג'ו 0542360136💥
לתמיכה בפודקאסט וגישה לתכני פרימיום https://pe4ch.com/ref/aj8nEzJ12che?lang=he
הצטרפו לניוזלטר שלנו וקבלו עדכונים לפני כולם. - http://eepurl.com/iv2c6k
לצפיה ברשימת ההמלצות
להצטרפות לערוץ הטלגרם
להצטרפות לקבוצת המתנדבים שלנו שבזכותה אנו יכולים להפיק לכם תוכן
האזנה נעימה!